ABC

15-07-17

Busreis op zondag 25 juni naar Floreffe

 Vrienden zijn als sterren

    Men ziet ze niet, Maar ze zijn er steeds

         

Exact om 7u45 startte onze bus richting Wallonië om te gaan stappen bij de wandelorganisatie “Comité Provincial De Namur“ welbepaald in Floreffe die aan de oevers van de rivier de Samber ligt.

Het is een prachtige streek met veel mooie natuurpareltjes en steile paden. Ja, ook Kuitenbijtende wandelwegen. Beslist de moeite waard.

In de namiddag brachten we een bezoek aan de indrukwekkende abdij van Floreffe die statig,160 meter boven de Samber, op een heuvelflank uitrijst. We werden begeleid door een Nederlandstalige gids. Er werd ook een film over het geheel getoond.

De in 1121 gestichte abdij werd tot de Franse Revolutie bewoond door de Orde van de Norbertijnen. Sinds 1819 is er een belangrijk diocesaan college in ondergebracht. Hier konden we 9 eeuwen oude architectuur bewonderen zoals o.a. de neoclassicistische abdijkerk die een lengte heeft van 90 meter. Het is een van de grootste religieuze gebouwen in België. Met zijn beroemde 74 koorstoelen in barokstijl. De eiken gebeitelde koorstoelen zijn het kunstwerk van de Duitser Pierre Enderlin die de decoratie uitvoerde in 1973. De kerk wordt nog weinig gebruikt. Binnen de abdijmuren hebben geregeld festivals plaats. Het domein heeft ook middeleeuwse bijgebouwen en een museum.

In de grote bijgebouwen is nu een school gehuisvest. Een goede zaak om dit geklasseerd monument een nieuw leven te bieden.

De binnenkoer was mooi met zijn fontein en bloemen. We hadden een prachtig vergezicht over de omliggende landerijen met in de verte zelfs de confituurfabriek van Materne. Het was een verademing om nadien al deze informatie door te spoelen met de trots van de abdij “een floreffeke“ in de Molen-brasserie van de abdij.

Veel te snel was het appel “allen naar de bus richting Ternat“. Doch enkel met tevreden gezichten en een rode blos, want de geproefde floreffekes bruin of blond deden de rest.

Ons Regina ontstak de lonk van een muzikaal intermezzo op de klanken van onze buschauffeur Jempy zijne CD. Zo werd in geen tijd ook ieders vlam aangewakkerd. Resultaat … onze bus leek een ware opera. Zo bereikten wij onze thuishaven in feeststemming.

                    Oh !! Wat waren dat magische momenten! om niet te vergeten !!

Dank U vrienden om zo talrijk aanwezig te zijn

Jullie reisleiders

Anna en Gilbert 2

21:46 Gepost door Uw Webmaster | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.